Rapidcompetitie Ronde 3

Waar de spanning de laatste ronden de snijden is wat betreft de Interne Competitie, lijkt de tweede periode van de Rapidcompetitie een prooi te worden voor Bob. Laten we snel kijken wat de stand vóór aanvang van de derde ronde was:

4 Bob
Jaap
1.5 Zita
1 John, Wallie, Richard, Karl
0.5 Marcel

Jaap moest dus tweemaal winnen op de druk op Bob maximaal op te voeren. En ook Zita, met een speelronde minder, had eenzelfde plan voor ogen. Verder was de rol om de 3e plaats nog volledig open.

NB Wanneer dezelfde stand trouwens op percentage wordt opgemaakt, leidt dit tot een ander, maar niet minder interessant plaatje. Opeens staat Zita tweede en verandert er in het midden en onderaan van alles.

1. Bob (100%)
2. Zita (75%)
3. Jaap (50%), Richard (50%), Karl (50%)
4. John (25%), Wallie (25%), Marcel (25%)

Zo is het nog eens spannend als het om de derde plaats gaat, nietwaar? 🙂 Snel naar de ronde-overzichten!

Ronde 3 – 1e wedstrijd

Henk – Karl 1-0
Henk en Karl speelden een snelle, interessante partij, waarbij Henk keurig als winnaar achterbleef. Het is al eerder gezegd en geschreven: Ondanks zijn 91 jaren is Henk een sterke speler die in staat is om op een goede dag zelfs de sterkste speler om te leggen. Iets wat Karl nu overkwam.

Jaap – Alfons 1-0
Alfons is ons nieuwste lid, en is na een periode niet gespeeld te hebben wederom achter de 64 velden te vinden. Dat hij nog even moet wennen aan het nieuwe bord lijkt volstrekt logisch. Maar hij heeft een goed voorbeeld aan John (over hem meer in een ander bericht) en Jaap gaf mooi tekst en uitleg tijdens de partij. Winst voor Jaap.

Jouke – Bob 0-1
Het klapstuk van de eerste ronde was wel de wijze waarop Jouke zijn verdediging omzette in een aanval tegen Bob. Met een stuk minder maar een complexe stelling én controle over de e-lijn zette Jouke zoveel druk als mogelijk. En dat lukte meer dan aardig! Een gemist schaakje in het eindspel kostte hem echter de partij. Bob kwam goed weg hier…

Zita – Wallie 1-0
Zita zette haar indrukwekkende zegemars voort tegen Wallie. 2.5/3 laat zien dat Zita een goede basis heeft, en dat zij zowel in Rapidschaak als in regulier schaak geen enkel problem heeft om een mooie stelling te bereiken en deze vervolgens uit te bouwen. Wallie verdedigde goed, maar een foutje betekende het einde.

Ronde 3 – 2e wedstrijd

Wallie – Jaap 1-0
Wallie speelde sensationeel op de aanval. Nadat Jaap een scherpe voortzetting miste, nam Wallie de stelling over en besliste hij de partij met een rustig Pe5! Een gepende toren op f7 en een hangende loper op h6 spraken boekdelen. Een goede overwinning voor Wallie dus! En deze nederlaag betekent voor Jaap dat hij in ieder geval nog één periode moet wachten op de kans om zijn rapidtitel te prolongeren…

Bob – Henk 1-0
Henk kwam terecht in een Reti-achtige lijn met een scherpe koningsaanval tot gevolg. Henk verdedigde als een leeuw en voorkwam vele malen een beslissende voortzetting, maar moest helaas het hoofd buigen toen de h-lijn openbrak. Winst voor wit, maar Henk kan terugkijken op een prima partij tegen Karl!

Zita – Jouke 1-0
Jouke was vermoedelijk nog aan het doorrekenen hoe de partij tegen Bob minimaal remise had kunnen worden, toen hij tegenover Zita plaatsnam. Maar, we weten het, Zita weet wat schaken is, en Jouke kon na een klein half uur berustend de hand bieden aan Zita. Daarmee komt Zita op 3.5 uit 4 partijen, en is zij, met een ronde minder gespeeld, ongedeeld tweede in de stand!

Alfons – Karl 0-1
Alfons kreeg tegen Karl meteen een tegenstander die graag op tijd speelt. Dat leverde al snel het punt op voor de zwartspeler. Alfons bleef na de partij wel even napraten met Jaap, Wallie, en Bob. De gesprekken gingen over de Gouden Regels in het schaakspel, en andere punten die cruciaal zijn om een leuke partij te spelen. Hierover volgt vast meer informatie in de komende maanden!

Stand na 3 competitieronden

De winnaar van de 2e periode is nu al bekend. Met nog 1 ronde te gaan is de voorsprong van Bob op de achtervolgers 2.5 punt. Dat is voldoende om 1 ronde voor het einde de periodetitel binnen te hebben. Zita is momenteel 2e in de stand met Jaap duidelijk in beeld in haar achteruitkijkspiegel, en daarachter is het dringen geblazen want Wallie en Karl staan te springen om ten koste van Jaap plaats 3 te bezetten.

6 Bob (6/6)
3.5 Zita (3.5/4)
Jaap (3/6)
2 Wallie (2/6), Karl (2/4)
1
 John (1/4), Richard (1/2), Henk (1/2)
0.5 Marcel (0.5/2)
0 Alfons (0/2) 

Wanneer dezelfde stand wederom op percentage wordt opgemaakt, leidt dit tot het volgende overzicht. Vier man op de 3e plaats, en Zita ongedeeld 2e. Dat ziet er nog spannender uit 🙂

1. Bob (100%)
2. Zita (87.5%)
3. Jaap (50%), Richard (50%), Karl (50%), Henk (50%)
4. Wallie (33%)
4. John (25%), Marcel (25%)
5. Alfons (0%)

De laatste competitieronde staat op 20 maart gepland. Dan zal de top 3 van deze periode duidelijk worden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *