Rapidcompetitie Ronde 2

Zes man, zes partijen. In de eerste ronde van de avond was het belangrijk om niet met wit te spelen. Alle zwartspelers besloten een stapje extra te doen en zo werd wit tegen zwart 0-3. Een samenvatting.

Ronde 1

Wallie kruiste de degens met Karl. De partij verliep snel, en opeens stond Karl een toren voor. Samen met de  geplande inval op de achterste rij kon Wallie niet anders dan de vlag strijken: mat was onafwendbaar en zwart pakte het eerste punt van de avond.

Richard en Jaap speelden weer een Konings-Indisch, en het leek erop dat Jaap een thuis ingestudeerde variant op het bord kreeg, met een voor hem bekend motief. Loperoffer op h3, dame en paard erbij, en mat zetten. En zo geschiedde. Weer was zwart de winnaar, 0-2 dus.

In de langste partij van de eerste ronde gaf John ondertussen wat ruimte weg tegen Bob. Toen hij daarna ook zijn koning te lang in het centrum liet staan, was de aanval met toren, dame, paard en loper teveel van het goede. Bob gaf mat op e2, en tekende daarmee voor de derde zege van zwart.

Ronde 2

Was het prettig om zwart te hebben in ronde 1, in de tweede ronde waren de rollen volledig omgekeerd. Al vrij snel klonk het derde ‘mat!’ van de avond, toen Jaap wederom toesloeg. Wallie, in de interne competitie de fiere leider, kreeg te maken met een Jaap die ondertussen écht wakker is! Wit 1, zwart 3.

Karl kreeg met zwart een prima stelling op het bord, met een plusje in het middenspel. De aanval van Bob op Karls koningsvleugel leek dreigender dan het uiteindelijk was, maar het kostte Karl een paard en daarmee zijn voorsprong. Een koning op h5 bleek uiteindelijk niet de beste beschutting tegen de matdreigingen te hebben… Wit won weer, en hiermee komt Bob op 4 uit 4 in de rapidcompetitie. Tijd om hem af te stoppen!

In de laatste partij van de avond speelden Richard en John een enerverende partij. Stukoffers, lopers op dreigende diagonalen, torens die zowel verdedigden als onderdeel van de aanval bleken – alles kwam aan bod. Helaas liep John averij op, en kon Richard met een sterke aanval de partij winnend afsluiten. Wit 3, Zwart 3. En daarmee kwam een einde aan een interessante schaakavond! Wordt over vier weken vervolgd…

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *