Ronde 9 – Wallie 3e, Jaap en Bob gedeeld 1e na laatste ronde!

De laatste ronde stond op het programma afgelopen dinsdag. Afgelopen zondag hadden een aantal spelers van Het Witte Paard al een schaaktoernooi gespeeld, dus enige vermoeidheid lag op de loer. De Bobs (zowel de nieuwe kampioen als de nieuwkomer!) konden helaas niet spelen. Wat vanavond nog op het spel stond was de eindrangschikking in de derde periode. Jouke zou bij winst op Rick nog derde kunnen worden, maar dan moest John Wallie verschalken. Verder zou Jaap bij winst langszij komen en zo de gedeeld eerste plaats in deze derde periode kunnen opeisen. Henk en Gerrit speelden vooral om de eer, waarbij Henk een matig middenstuk van deze periode wilde opluisteren met een positief resultaat. Laten we langs de borden gaan!

Jouke – Rick ½-½
Deze heren waren 2 van de 4 deelnemers aan een schaaktoernooi dat zondag gespeeld werd. Op dat toernooi hadden beide spelers zich zeer verdienstelijk naar een plaats in het midden van de ranglijst gespeeld. Dat deze inspanning vermoeiend was geweest kan men zich voorstellen. Rick had zich vakkundig voorbereid op het openingsspel van Jouke en koos voor de Wade opening (d6, Lg4).
Na een aantal zetten leek de stelling keurig in evenwicht en daarom besloten de heren tot een snelle remise. Het breken van de 30-zettenregel werd oogluikend toegestaan 😉 Jouke eindigt hierdoor op plaats 4, Rick op plaats 5. Keurige subtop, alhoewel beide heren volgend jaar gewoon de beker zullen willen winnen…

Henk – Gerrit 1-0
Henk tegen Gerrit leverde een mooi gevecht op. De partij ging lang gelijk op. De strijd werd zeker in de openingsfase vooral op de damevleugel gestreden. Door zijn schat aan ervaring lukte het onze schaaknestor langzaam maar zeker voordeel te bewerkstelligen.
Door pionpromotie zorgde Henk vervolgens dat de winst keurig binnengehaald werd. Winst dus voor Henk, maar daarnaast ook duidelijke vooruitgang bij Gerrit! Henk naar plaats 7 door deze winst, en Gerrit vinden we terug op plek 9.

Alfons-Jaap 0-1
Bij deze heren kwam de Italiaanse opening (Giuoco Piano) op het bord. Alfons kwam door een dubieus paardoffer zelfs nog een stuk voor in het middenspel! Een gewaagde aanval van Jaap of een correct offer?! Jaap koos toen voor de dood of de gladiolen. Een aanval in extremis leidde tot winst voor zwart.
Jaap pakte dus weer zijn puntje (zijn zesde punt op rij!). Verder bewijst deze partij wel dat Alfons, ondanks zijn 0,5 punten deze periode, in een paar maanden tijd grote vorderingen heeft gemaakt. Dat belooft veel goeds voor volgend seizoen!

John – Wallie 0-1
John tegen Wallie, twee rustige persoonlijkheden, dan weet je het wel. Deze loting staat altijd garant voor agressie op het bord. John koos ervoor om nu eens iets totaal anders op het bord te zetten. c3, a3 en vervolgens d3 verschenen op het bord. Wallie was al snel het spoor bijster, maar gelukkig heeft hij goede e5-kennis, dus hij kwam toch in zijn spel. John zette zich in het middenspel geheel vrijwillig vast met zijn opening.
Ondanks, of juist door deze opzet, wist John een aanval op te zetten. Helaas mislukte het aanvalsplan omdat Wallie zijn verdediging goed op orde had. In het eindspel zette John zich wederom vast en was hij niet meer in staat om de aanval van Wallie af te wenden. Het leidde tot een stikmat, wat een mooi einde van deze match betekende. Wallie op 5,5 punten ongedeeld op plek 3, John blijft steken op 1,5.

Eindstand

Wallie is deze periode nog dichtbij de periodetitel gekomen, maar kon het helaas net niet bolwerken. Wel kan hij terugkijken op een prima periode! Datzelfde geldt voor Jouke, die keurig op de 4e plaats eindigt. Rick en Zita hebben helaas te weinig gespeeld om zich echt in de strijd om de periodetitel te mengen, maar kunnen tevreden zijn met hun resultaat. Henk zal deze periode snel willen vergeten, maar toch heeft hij laten zien dat hij uit oerhollands staal bestaat. Hij zal sterker terugkomen in de nazomer!
John plant een trainingskamp deze zomer, en zal volgend jaar terugkomen met een geweldig repertoire. We zijn allen gewaarschuwd! Gerrit en Alfons scoorden ondertussen niet onverdienstelijk voor hun eerste optreden bij HWP. Samen met Bob N. en Karl zullen zij zich in de nieuwe periode zeker mengen in het strijdgewoel rondom de middenmoot. En wie weet zit er al een (sub)topper tussen deze spelers. We gaan het zien komend seizoen.
Als laatste is het goed te zien dat de titelstrijd een hevige was tussen Jaap en Bob. Jaap werd tweemaal gedeeld eerste in de drie periodes, en dus zou de titel hem niet misstaan. Bob scoorde echter net iets beter in die tweede periode, die hij ongeslagen won. Jaap wordt na zijn kampioenschap in 2017/2018 dus opgevolgd door Bob. Als afsluiter de volgende gedachte: als de trend van afgelopen seizoen doorzet en elk jaar een nieuw lid wint, dan belooft het nog een interessante titelstrijd te worden in het nieuwe seizoen!
Wat dat betreft is dit hét moment om je aan te melden als nieuw lid 🙂
Tot september!

NB Een nawoord. Wallie, namens alle leden dank voor de voorbereiding van de zaal. Elke keer weer zijn de borden keurig opgesteld en kunnen we meteen aan de slag. Dat is pure klasse en daar willen we jou graag voor bedanken!

Nr Naam Pntn Gsp Gew Rem Verl %
1 Bob B. 6 6 6 0 0 100
1 Jaap 6 7 6 0 1 86
3 Wallie 5,5 9 5 1 3 61
4 Jouke 4 8 3 2 3 50
5 Rick 3,5 5 3 1 1 70
6 Zita 2,5 3 2 1 0 83
7 Henk 2,5 8 2 1 5 31
8 Comp. 2 4 0 4 0 50
9 John 1,5 7 1 1 5 21
9 Gerrit 1,5 7 1 1 5 21
11 Bob N. 0,5 1 0 1 0 50
12 Alfons 0,5 6 0 1 5 8
13 Karl 0 1 0 0 1 0

2 comments

1. En bij binnenkomst staat de koffie of thee al klaar! En wordt nog ingeschonken ook. Altijd gezellig binnenkomen. Wallie bedankt, klasse!