Ronde 8 – pionnen op dreef en nieuwe kampioen!

Ronde 8 werd gekenmerkt door pionnenstormen. Het leek wel alsof Rick, Zita en Jouke hierover vooraf een afspraak gemaakt hadden! Verder is Bob na vanavond definitief kampioen van het seizoen 2017-2018. Een samenvatting van de avond.

Rick – Wallie 1-0

Wallie heeft een sterke periode achter de rug, maar tegen Rick kon hij het niet bolwerken. Hij hield wél lang stand. Het geschuif met pionnen in de opening leidde tot een complexe stelling, en uiteindelijk was het Rick die met een pion meer het middenspel inging. Toen er nog een tweede pion viel, was er in het eindspel, ondanks uitstekend keepwerk, geen redden meer aan voor Wallie. Rick kon weer een puntje bijschrijven!

Jaap – Jouke 1-0

In deze match zag men al snel twee pionnen op de koningsvleugel van zwart naar de witte koning rennen. Jaap paniekeerde niet, en gebruikte de vrijgekomen velden om zijn stukken te hergroeperen. Jouke, oversaagd, besloot de penning op zijn paard op f6 te negeren, en speelde zijn Koning naar e7, midden in de vuurlinie! Dit was een dapper plan, maar zoals Jaap liet zien, niet correct. 1-0 dus.

Henk – Zita 0-1

De partij tussen Henk en Zita was bijzonder interessant! De slotstelling leek wel een schaakcompositie, met twee torens en een paard tegen dame en toren. Vanuit onderstaande stelling lukte het wit om de twee vrijpionnen te stoppen door een dame te geven voor paard en toren. Het eindspel dat vervolgens op de koningsvleugel ontstond zat vol met tactiek. Mat, eeuwig schaak, torenoffers, je kon het zo gek niet verzinnen of het was wel te vinden op de 15 (!) velden waar het spel zich afspeelde. Uiteindelijk brak Zita door en moest Henk nog een stuk opgeven. Dat kostte hem meteen de partij. Een leerzaam gevecht!

Dammen of schaken?

John was samen met Bob N. (de nieuwe Bob!) gearriveerd, en gaf schaakles. Een instructief partijtje volgde, zodat Bob gelijk de geleerde regels kon toepassen. Bob blijkt leergierig en hij paste de tips die hij van John kreeg direct toe. Een leuk partijtje volgde met wisselende kansen. Dat Bob veel gedamd heeft bleek wel toen hij een aantal keer over een stuk heen sprong om het te slaan. Wellicht is dat een leuke uitbreiding voor de huidige schaakregels? Het was in ieder geval een leuke manier om weer eens naar de regels van het schaakspel te kijken!

Stand

Deze ronde zorgde voor een kleine kanteling aan de top van de ranglijst. Bob is na vanavond officieel kampioen voor het seizoen 2017-2018, aangezien Jaap Bob niet meer voorbij kan streven. Daarmee heeft Jaap in beide onderdelen (Rapid en Intern) een opvolger gekregen. Met nog één ronde te gaan lijkt ook de strijd om de 3e plaats beslist. Wallie kan, ondanks een nederlaag tegen Rick, terugkijken op een prima periode. Het zou mooi zijn als Wallie en ook Jouke volgend seizoen bovenin meedraaien en om de prijzen spelen!

1. Geachte leden,
    Hierbij even een introductie van de ( nieuwe Bob ), oftewel Bob van den Noort.
    Geboren in Singapore in 1940. Hoe komt dat: Ja mijn vader was gezagvoerder bij de Koninklijke Pakketvaart Mij. en voer met een redelijke grote boot de Indisch Archipel rond. Bleef 3.5 jaar weg en mocht toen bij gratie gods 3 maanden in Nederland verlof vieren. Kan je je nu niet meer voorstellen. Mijn moeder had geen zin in die lange perioden van wachten en ging mee op reis. En zie in Singapore is kleine Bobby toen geboren. Dus geen echte Deventernaar maar een Singaporeaan. Doordat die Japanners Singapore kort en klein maakten zijn wij naar Bombay gevlucht, waar mijn zus is geboren. Maar ik voel me wel een echte Deventernaar hoor, want ik ben in 1946 in Rotterdam met de boot aangekomen. Heb in die tijd de wijk Tuindorp in de steigers gezien met een meter sneeuw in de bouwputten. Dat was nog eens wat, regelmatig Ijssel en gracht dichtgevroren en maar schaatsen. Via Rivieren wijk en Platvoet naar het Centrum verhuisd. Nu al weer 13 jaar geleden en inmiddels bijna 55 jaar getrouwd en een zoon van bij na 50 jaar. Van huis uit een techneut HBS HTS Elektro. Begonnen bij Hollandse Signaal in de radar apparatuur, daarna de hele ontwikkeling meegemaakt van de röntgen business in diverse ziekenhuizen in Nederland. Veel in de Facility Services gedaan en nog een eigen bedrijf gehad.
    Te veel om hier allemaal te vermelden. Ja en door John ben ik meegenomen met al zijn enthousiasme nadat we samen met mijn vrouw elkaar ontmoet hebben bij de Fitness club in het Deventer Ziekenhuis.
    Overigens leuke verslaggeving op de site.
    Tot de volgende avond.
    Bob II