Ronde 6 – Wallie klimt naar ongedeeld 3e plaats

De zesde ronde stond alweer op het programma op 8 mei. Op deze warme dinsdag stonden er drie partijen op het wedstrijdformulier. Jaap speelde met wit tegen Henk, Jouke tegen Bob, en Wallie tegen Gerrit. Voor Jouke en Wallie stond de derde plaats deze avond op het spel. Mocht Henk het Jaap moeilijk maken, dan zou zelfs een tweede plaats open liggen. Kortom, er stond genoeg op het spel!

Jaap – Henk

Helaas werd het niet zo spannend als we gehoopt hadden. Al in de opening miste Henk een aanval op een paard op h6, waardoor dit paard een zet later pardoes in de doos verdween. Waren er dan geen tegenkansen? Jawel, en Henk stribbelde zeker nog even tegen. Maar een koning in het centrum gaf Jaap kans om met een extra stuk een aanval op te zetten, en Henk streek de vlag. Jaap dus steviger op plaats 2. Zou Jouke verrassen???

Jouke – Bob

Dat deed Jouke zeker! Hij week al op zet drie af van zijn London Systeem, en de heren kregen een traditioneel Damegambiet op het bord. Een uitgesteld a3 leidde druk via b4 in, en gestaag leek de witte stelling te bezwijken. Toen de pionnen van Bob vervolgens op e3 en d3 kwamen leek het over.
Leek, want de computer gaf aan dat er zeker nog tegenkansen waren geweest had wit Dc3! gevonden, met een aanval tegen de onverdedigde toren op h8. Deze cruciale zet werd helaas een zet te laat uitgevoerd, en daarmee kon Bob de witte koning in een matnet wikkelen. Bob kwam (achteraf, zo bleek dus) met de schrik vrij, en gaat met 5 uit 5 aan kop.

Wallie – Gerrit

De partij tussen Wallie en Gerrit was een snelle partij. De gehele koningsvleugel van zwart werd leeggeroofd, en vervolgens had wit alle tijd om een beslissende aanval op te zetten. Gerrit verdedigde zeker in het begin nog sterk, maar de aanval was eenvoudigweg te sterk. Gerrit blijft hiermee, na zijn winst tegen John, vooralsnog op 1 punt staan. Wallie stijgt door en komt nu ongedeeld op de derde plaats!

Stand

De stand is weer bijgewerkt. De grootste stijger is Wallie, die weet dat bij de eerste de beste kans een hogere plek nog in het verschiet ligt. Ondertussen loert Jaap op de eerste plek, om zodoende een tweede play-off tegen Bob te spelen. De vraag is vooral of het Jaap lukt de spanning zodanig op te voeren dat Bob een steekje laat vallen. Aangezien een foutje snel gemaakt is, zijn we nog niet klaar met deze periode.

Wordt vervolgd op 15 mei, waar zowel de zevende ronde alsook de finale voor de Rapidcompetitie ingepland staan. Tot dan!

One comment

  1. Ja Bob, goed verwoord. Ik heb de partij na gespeeld met Frits 16 en de zet Dc3 was een goede zet geweest. Maar ja je ziet ook niet alles het was een leuke partij Bob

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *