Ronde 5 – Rondeverslag

Ronde 5 zit er alweer op! En het was weer een avond van beslissingen. De remise lijkt niet welkom bij Het Witte Paard. Hier wordt tot de laatste snik gevochten, en het is duidelijk dat men komt spelen om te winnen. Een overzicht van de partijen.
Bob – Henk 1-0
Henk is de derde periode prima op dreef, en zo kon Bob zich schrap zetten voor een serieuze partij. Een Catalaan verscheen op het bord, en al snel verschoof het spel naar de damevleugel. Henk drukte door op de b-lijn, maar een ongedekt paard op c6 kostte hem vervolgens een stuk voor een pion. Een lange partij volgde, maar in het eindspel bleek wit nog steeds een vol stuk meer te hebben. De vierde overwinning voor Bob, en daarmee gaat hij nog steeds aan kop. Henk blijft vooralsnog op 50% staan, maar hij heeft zeker nog goede kansen in de tweede helft van deze periode!
Wallie – Jaap 0-1
De kraker van de avond werd achterin de zaal gespeeld. Een rustige opbouw van beide kleuren leidde al snel tot een Konings-Indische structuur. Het tweede moment waarop de vliegende verslaggever langs dit bord liep, leidde tot onderstaande foto! Plotseling stond de gehele koningsvleugel in brand, en waren er overal aanvallen in de stelling te vinden.

 Die h-lijn ziet er bijzonder uit, met twee paarden en een dame tegen de witte koning…

De heren zelf bleven koel onder de druk en ruilden rustig af naar een eindspel waarbij zwart een pion meer had, maar wit zeker remisekansen hield. Het cruciale moment was de keuze voor wit tussen een verdedigende zet met zijn paard met mogelijke trenruil tot besluit, of een actief stukoffer met dubieuze kansen. Wallie koos voor het laatste, en alhoewel het er even dreigend uitzag, kon Jaap de witte torens indammen en afruilen naar een gewonnen eindspel. Jaap klinkt hierdoor naar de ongedeeld tweede plaats!
Zita – Alfons 1-0
Alfons mocht voor het eerst tegen Zita uitkomen, en deze partij werd uiteindelijk besloten met een zwarte koning op h4, ingesloten door een eigen pion terwijl mat niet te omzeilen was. Toen was het leed natuurlijk al geschied. In de analyse bleek dat de eerste valkuil stukverlies op b5 was. Zoals hieronder op de foto te zien is, staat wit comfortabel (want 2 stukken voor). Een overwinning die vrij gestroomlijnd was dus, op een schoonheidsfoutje na. Zita stond 5 stukken voor toen Alfons pardoes een paard terugwon. Iets wat we allemaal kennen wanneer we teveel voorstaan… 🙂 Zita klimt dus weer in de stand!
Paard en loper liggen naast het bord… Wit staat heel prettig met twee extra stukken!  
Gerrit – Comp. 1/2-1/2
Gerrit besloot om het tegen ons artificiële rekenwonder op te nemen. Nu is dat geen gemakkelijke uitdaging, zoals Gerrit ook ondervond. Wat zijn de nadelen voor de speler? Allereerst is de computer bijzonder snel in zijn reactietijd, waardoor je vaak binnen een seconde al een tegenzet krijgt. En als je vervolgens een goede zet speelt waardoor de computer moet nadenken, dan kan dat zo 5 minuten duren. Een aparte gewaarwording, aldus Gerrit, en de andere spelers beaamden dit! Gerrit gaf aan dat het wel een leerzame partij was, waarbij de computer een lesje in effectief ontwikkelen liet zien.
Stand na ronde 5
De uitslagen en de stand zijn bijgewerkt en zijn hier te vinden. Zita rukt op in de stand, Wallie en Jouke staan gedeeld 3e, Jaap klimt op en staat nu ongedeeld 2e, en Bob staat nog steeds bovenaan. Het worden spannende weken, de laatste ronden!

2 comments

  1. Dit zijn weer hele mooie verslagen! Hoe krijg je dat steeds weer voor elkaar? Zo blijft het zeker spannend tot de laatste zet(ten).

    1. Dank je Jaap! Wat scheelt is dat ik de partijen daadwerkelijk volg. Zo hoop ik de strijd op het bord een beetje te vangen met woorden. Soms lukt dat beter, soms wat minder goed 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *