Ronde 4 – Rondeverslag

De 4e ronde van de Interne Competitie leek wel rapidschaak… Binnen drie kwartier waren alle partijen afgelopen. Dat zien we niet vaak. Wat wel eens zien zijn cadeautjes, en de avond stond vol van de vele stukken die gratis aangeboden werden…
Jouke – Karl 1-0

We beginnen met de snelste partij van de avond. Jouke speelde (natuurlijk) zijn befaamde Londen-systeem. We vermoeden dat onze voorzitter met enige regelmaat de Noordzee overvliegt voor diepgaand onderzoek in de Britse hoofdstad. Dat hem dit geen windeieren legt, bleek al snel. Kart gaf onder hoge druk zijn dame weg en daarmee was het eerste punt binnen.

John – Gerrit 1-0
In partij twee nam John wraak op zijn tegenstander Gerrit na de nederlaag van vorige week. Een mooie koningsaanval, leidde tot een schitterend mat. John kan tevreden zijn, en kijkt na deze wedstrijd weer omhoog. Gerrit staat weer met beide benen op de grond, maar hij weet wel dat hij van andere spelers kan winnen. Kortom, hier zitten twee personen die nog zullen verrassen deze periode!
Henk – Wallie 0-1
Henk begon met zijn bekende Orang-Oetanopening, ook wel de Sokolsky genaamd. Deze et, 1.b4, kan tot heel scherpe varianten leiden. In de gesloten stelling die volgde verloor Henk een loper aan Wallie. Er bleek vervolgens geenredden meer aan. Winst voor Wallie en een knappe gedeelde tweede plek in de stand van de 3e periode!Hieronder het wedstrijdverslag van Wallie – dank daarvoor!
“Mijn partij tegen Henk verliep moeizaam, Henk opende met b2–b4, ik met e7–e5. Uiteindelijk kwamen de beide lopers van Henk op b2 en g2 te staan met in het midden van het veld veel stukken. Henk had een sterke pion op f5 die mij flink in de weg stond. Vervolgens ruilden we stukken in het centrum, waarbij hij een pion voor kwam te staan. De partij ging daarna lang gelijk op. Henk overwoog remise maar dat leek me toch te vroeg, want ik zag nog wel kansen. Henk plaatste toen zijn loper van g2 naar h3, en ik zette mijn dame op de h-lijn. Ik viel simpelweg de loper aan. Henk miste mijn plannethe, waardoor ik zijn ongedekte loper op h3 kon slaan. Dat leidde al snel tot een gewonnen eindspel.”
Alfons – Jaap 0-1

En dan de langste partij van de avond. Niet voor het eerst dit seizoen was Jaap hierbij betrokken. Soms lijkt het wel alsof hij niet weg te krijgen is op de club 🙂 In de fianchetto die op het bord verscheen verloor Alfons helaas al snel een stuk. Vervolgens besloot hij alvast een voorschot te nemen op Koningsdag, door met zijn koning eens goed over het bord te marcheren. De bordjes ‘Groningen’ verschenen al, toen er opeens uit de toegesnelde menigte door een geniepig pionnetje mat werd uitgevoerd. Geveld door David, deze Goliath. Puntje voor Jaap!

De stand is bijgewerkt en kan op de pagina Stand & Uitslagen worden bekeken.

NB Dank aan Jaap en Wallie voor hun bijdrage aan dit verslag!