Interne Competitie Ronde 6 – Jaap in de achtervolging!

Nog even een snelle terugblik naar de stand na ronde 5. Bob heeft de leiding genomen, maar zowel Jaap als Rick hebben hem nog in het vizier. John klimt ondertussen naar boven en staat samen met Wallie op 2 punten, terwijl ook Jouke en Henk langzaam naar boven kijken. Zita is helaas niet in de gelegenheid veel te spelen, vandaar deze plek in de lijst (zie haar rapidscore voor een goed beeld m.b.t. haar schaakkunsten!).


4: Bob
3,5: Jaap
3
: Rick
2: Wallie, John
1,5: Jouke
1: Zita
0,5: Henk


De indeling van ronde 6 was als volgt:

Henk – Jaap
Richard – Bob
Jouke – Wallie
Alfons – John

Jaap, onze kampioen van afgelopen seizoen, vermoedde een lange strijd tussen Rick en Bob, en zag kansen. Bij een nederlaag van Bob zou hij bij goed spel tegen Henk langszij kunnen komen. Jouke, Wallie en John waren daarachter bezig om te zien wie zich bij misstappen bovenin naar de derde plaats zou kunnen knokken. Kortom, een enerverend programma, wat tot uiting kwam in de loting. De partijen verliepen als volgt:

Henk – Jaap 0-1
Henk speelde heel lang heel goed, en volgens de verslaggever stond Henk zelfs gewonnen in het eindspel. Dit kwam mede door het gegeven dat Jaap alle risico moest en wilde nemen om te winnen, aangezien dat de enige manier was om druk op Richard en Bob te zetten. Met enige regelmaat verscheen hij dan ook aan de horizon van het bord van Richard en Bob, om vervolgens weer verder te gaan met zijn eigen winstpoging. Maar zoals gezegd, Henk verdedigde zich kranig en ruilde keurig af naar een remisestelling. Toen Jaap een foutje maakte was er even dat moment waarop Henk vermoedelijk een beslissend pionnetje op b7 had kunnen winnen. Helaas, Henk vergaloppeerde zich door met zijn paard naar de verkeerde kant te springen en niet veel later bleek dat Jaap toch het punt kon bijschrijven door in het pionneneindspel zijn hoofd koel te houden. Hij was nog in de race!

Jouke – Wallie 1-0
Jouke was ondertussen in zijn nopjes met zijn overwinning. het Londen Systeem bleek meer dan adequaat tegen Wallie toen laatstgenoemde besloot lang te rokeren. Wallie had zeker kansen om meer van zijn stelling te maken, maar helaas liet hij zich wat opjagen door het snelle spel van Jouke, die met weinig tijd altijd goed uit de voeten kan! Wallie kon de aanval tegen zijn koning niet keren, zag de stukken van Jouke zijn koning omcirkelen, en wist dat het over was. Jammer, want Wallie was zo sterk begonnen deze periode. Volgende week in de herkansing!

Alfons – John 0-1
Alfons speelde zijn tweede wedstrijd bij Het Witte Paard, en hij hield de druk goed op Johns stelling. Een stevige aanval tegen een lange rokade van zwart had Alfons een stuk kunnen opleveren, maar helaas miste hij die kans. Vervolgens ontspon zich een lange strijd op alle fronten van het bord, waarbij vooral de lopers het spel maakten. Na een foutje van Alfons kon John, tot zijn eigen opluchting, het punt bijschrijven. Wanneer Alfons zich zo blijft ontwikkelen, zal hij zeker punten gaan pakken. John kwam ondertussen keurig op 3 punten.

Rick – Bob 0-1
In een lange partij, met analyse achteraf, bleek Rick niet in staat om Bob van de koppositie af te houden. Maar hij probeerde het wel! Een lange, taaie strijd met druk op beide vleugels, en vooral centrumactiviteit, zorgde voor een lang duel waar beide spelers laveerden om hun stukken op de juiste aanvalsposities te krijgen. Uiteindelijk kwam zwart toch beter te staan door een open e-lijn met actieve toren. Het werd een partij waarbij alle uitslagen mogelijk waren, maar zwart brak toch door en Rick streek de vlag. Zo komt Bob op 5 punten, en blijft Rick na een sterk begin steken op 3 in deze periode.

Met bovenstaande uitslagen blijft het spannend! Zowel als het gaat om de periodetitel alsook om plaats 3, waar we John keurig naast Rick zien staan, is de strijd nog niet beslist! Nog één ronde te gaan, en we weten of Jaap zijn achtervolging met succes kan afronden…


5: Bob
4,5: Jaap
3
: Rick, John
2,5: Jouke
2
: Wallie
1: Zita
0,5: Henk


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *