Interne Competitie Ronde 4 – En toen waren er nog 3…

De spanning neemt toe… Dinsdag 13 februari was al weer de 4e ronde van de tweede periode, en dat betekent dat we na deze avond de middenlijn van deze periode gepasseerd zijn. Nog maar drie ronden dus, en dan weten we wie de tweede-periode-kampioen wordt.

Periode 1 en Ronde 4

Nog even ter herinnering: de eerste periode eindigde met drie koplopers, Richard, Jaap, en Bob (allen 5 punten). De vraag is of een van deze drie de tweede periode kan pakken, of dat er nieuwe kapers op de kust zijn. Het wordt een interessant rekenavondje voor onze wedstrijdleider wanneer alle drie de heren (die in de eerste periode allen bovenaan eindigden) ook nu bovenaan eindigen…
Maar het is nog niet zover! Wallie begon deze periode sterk met twee uit twee, en hij heeft zich na drie ronden aan kop gevestigd samen met het eerder genoemde drietal. Voor de vierde ronde stonden er vier partijen op het programma.

Jouke – Richard
Wallie – Jaap
Zita – Bob
Henk – John

De meest interessante was ongetwijfeld de partij tussen Wallie en Jaap. Maar ook Zita, nog steeds ongeslagen in beide competities, zou roet in het eten van Bob kunnen gooien. Zita is een gevaarlijke outsider, en het gegeven dat zij niet altijd speelt maakt dat zij helaas zelden voor de titels meespeelt. Maar schaken kan zij zeker, zoals Jaap een paar ronden geleden reeds merkte. Spanning gegarandeerd dus!

Henk – John

De snelste partij van de avond werd tussen Henk en John gespeeld. Beide spelers hadden tot aan deze ronde nul punten verzameld, maar daar zou nu hoe dan ook verandering in komen. Trouwens, zowel Henk als John hadden wat ongelukjes in eerdere partijen, en hun score verbloemt daarmee het feit dat de heren wel degelijk prima kunnen schaken. In hun onderlinge duel kwam dit gegeven mooi uit de verf. Henk rokeerde kort met wit, en John gaf de zorg voor zijn koning op in ruil voor een pionnenoffensief op de koningsvleugel (h5 en g5!). Henk leek hier prima tegen bestand en won een pion op g5, maar toen stokten de witte stukken in hun voortgang. John keerde het tij, kreeg Henk zo ver om de g-lijn te openen, en opeens moest Henk zijn dame ruilen tegen toren en loper. Een spannende strijd brak los op de witte koningsvleugel, en het lukte John uiteindelijk Henk mat te zetten op de g- en h-lijn. ‘Ik word te oud joh’, sprak Henk later. Maar volgende week staat hij er weer, en wee degene die te makkelijk denkt over het spelen tegen Henk. Of John, wat dat betreft. Een mooie overwinning, en eentje die naar meer zal smaken!

Henk - JohnDruk op de g-lijn voor zwart, én de witte dame is gevangen…

Wallie – Jaap

Dan de topper van de avond. Wallie speelde met de witte stukken, en Jaap toverde wederom een variant van het Konings-Indisch op het bord, maar ditmaal eentje met een actief pionnenfront op de damevleugel. Wallie was daar niet van onder de indruk: sterker nog, toen de verslaggever Wallies dame op d6 zag verschijnen, leek voor wit de zon te schijnen. Maar het is al eerder gezegd, Jaap is goed wakker en dat liet hij merken door via de b-lijn steeds meer druk toe te passen. Wallie kon een eerste aanval nog pareren door een kwaliteit te offeren, maar uiteindelijk kwam Jaap de stelling toch binnenvallen. Na dameruil was het leed wel geschied, en kon Jaap het punt bijschrijven. Toch waren er kansen voor Wallie, en daarmee is meteen gezegd dat hij nog niet afgeschreven is voor deze periodetitel. Hij blijft een gevaarlijke outsider! Jaap komt door deze winst op drie punten en voegde zich -vooralsnog- ongedeeld aan kop van de ranglijst.

Wallie - JaapEen dame op d6, dat lijkt niet verkeerd. Helaas voor Wallie vond Jaap de verdediging en keerde het tij…

 

Jouke – Richard

Of het Richard zou lukken zich daarbij te voegen? Het was een intense beleving, de partij tussen de voorzitter en de secretaris van de Het Witte Paard. Jouke richt zich naar boven in de stand, en Richard moest juist laten zien dat hij in de race om de periodetitel Jaap bij kon blijven. Zou dit lukken?
Vanaf het eerste moment was de spanning te merken. Jouke gaf aan dat het bord niet goed stond, dus het bord moest gedraaid worden en de stukken werden opnieuw opgezet. Zou dit Richard afleiden? De stoïcijnse Richard had echter eenzelfde truc achter de hand. Na een aantal zetten gaf hij aan dat koning en dame verkeerd op het bord stonden, en daarmee werd de eerdere actie van Jouke keurig rechtgezet. 1-1 derhalve vóór aanvang van de partij, en nu kon de wedstrijd echt losbranden!

Jouke - Richard, dame en koning omgedraaidHet is inderdaad duidelijk te zien in de herhaling: de dame en koning van Richard zijn verkeerd neergezet…

Wat de vliegende verslaggever begreep, is dat het ‘London Systeem’ op het bord verscheen, en dat de breekzet ‘f3’ een ‘typisch motief’ was, aldus Richard. Weer wat geleerd! Dat er naast de schermutselingen op het bord ook nog vriendelijkheden werden uitgewisseld, bleek wel toen tijdens de partij al, de heren besloten aantekeningen over het London Systeem uit te wisselen ter lering en vermaak. Jawel, ook dat gebeurt live tijdens partijen op onze clubavond 🙂
De partij zelf was lang spannend, met een sterke loper voor zwart op e4, en een flexibel paard voor de witte zijde. Uiteindelijk lukte het zwart om de witte dravers te beteugelen, en dit bleek voldoende voor een overwinning voor zwart. Richard dus ook naar drie punten, terwijl Jouke zich zeker even zal afvragen hoe hij zijn London Systeem volgende keer naar zijn hand kan zetten. Wees gewaarschuwd!

Jouke - RichardHier is Jouke vol goede moed aan het galopperen met zijn paarden. Richard heeft echter snode plannen…

Zita – Bob

De langste partij van de avond was die tussen Zita (met wit) en Bob, terwijl zij toch hadden besloten een 45-minuten partij te spelen. Dat de klok uiteindelijk 30 seconden voor wit en 2 minuten voor zwart aangaf, maakte wel duidelijk hoe lang de stelling gelijk opging. Wat gebeurde er dan op het bord?
Beide spelers beten zich vast in een Konings-Indische variant. Wit pakte ruimte in het centrum en de koningsvleugel en in ruil daarvoor kreeg zwart ruimte op de damevleugel. Een witte pion die sneuvelde in het centrum leidde tegenkansen voor zwart in. Zita bracht dame en paarden over naar de koningsvleugel voor een vernietigende mataanval (zoals een week eerder al Henk was overkomen). Bob vreesde eenzelfde lot beschoren te zijn, en besloot tot dameruil om de ergste dreigingen te voorkomen.
Nadat het strijdtoneel enigszins tot rust gekomen was, bleek de pion die zwart had gewonnen bijzonder prettig. Een tweede pion viel, en zwart kon uiteindelijk met de a-pion de winnende aanval inzetten. Een vierde overwinning voor de zwarte kleuren vanavond, een opmerkelijk unicum voor onze interne competitie!

Zita - BobZita beraamt een mataanval op h7, terwijl Bob overweegt op slinkse wijze de dame van Zita ‘mat’ te zetten

Stand na vier ronden

Nog even een kort overzicht van de nieuwe stand. Het blijft spannend, volgende week staat alweer de 5e ronde van de interne competitie op de agenda! Wordt dus vervolgd…

Aantal punten: Spelers

  • 3: Richard, Jaap, Bob
  • 2: Wallie
  • 1: Zita, Jouke, John
  • 0: Henk

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *