Interne Competitie Ronde 3 – 4 koplopers!

En opeens zijn er vier koplopers! Zo snel kan het dus gaan in de Interne Competitie… Een terugblik op ronde 3, maar eerst de stand na drie ronden. Het is dringen geblazen aan de top…

Aantal punten: Spelers

 • 2: Richard, Jaap, Wallie, Bob
 • 1: Zita, Jouke
 • 0: John, Henk

“Weer geen Réti…”

In de snelste partij van de avond konden we allemaal live meeluisteren met de overdenkingen van Henk. Zijn partij tegen Zita werd inderdaad geen Reti, maar een Konings-Indisch met de witte stukken. Lang bleek het een gelijkwaardige stelling, maar een aantal inaccurate zetten van wit bracht een snelle koningsaanval voor Zita op het bord. Eén misstap van Henks paarden en er volgde mat op h2. Zoals Henk vervolgens meedeelde: “Het is toch knudde.” En als Henk dat zegt, dan is dat zo. Zita zet haar ongeslagen reeks ondertussen gestaag voort. Hieronder zien we net het moment vlak vóór de inval op h2…

De 2 J’s

John en Jouke, wel te verstaan. Zij maakten er een fraaie show van met rokades op beide vleugels. Hiermee is dynamisch spel vrijwel altijd gegarandeerd! En dat bleek: John probeerde langzaamaan een aanval tegen de koning van Jouke te starten, maar Jouke sloeg eerst toe. En stukje bij beetje brak de pionnenstructuur rondom Johns koning af. Twee torens op de a-lijn, en een venijnig schaakje op a2 kostten John vervolgens zijn dame en daarmee de partij. Een mooi gevecht dat maar weer eens aantoont dat torens op open lijnen thuishoren (en niet op h2…)! NB Mooi te zien hoe Jouke de pionnen op één lijn legt!

Romantisch schaak

Want dat is het toch, wanneer het Koningsgambiet op het bord verschijnt. Koningsaanvallen, open f-lijnen, strijd over het hele bord zonder concessies. En zo bleek ook nu het geval, al bleef de f-lijn keurig gesloten. Richard speelde 2.f4, en het duurde niet lang of ook op dit bord verschenen rokades op dame- en koningsvleugel. Wallie besloot al snel ten strijde te trekken tegen Richards koning op b1, en even leek dit een beslissende aanval te worden. Richard verdedigde echter alert, en besloot een loper terug te zetten op c1. Wallie miste deze zet en verloor pardoes zijn dame… Een treurig einde van een mooie partij, die vervolgens nog een mooi kwartiertje door beide heren uitgeplozen werd. 1-0 dus, en daarmee komt Richard naast Wallie in de stand. Zoals eerder opgemerkt, het begint nu echt spannend te worden!

Slotstuk

John vertrok omstreeks 21.30, en dat was maar goed ook, want voor het einde van de laatste partij had hij nog drie kwartier mogen wachten. Jaap en Bob gingen er beiden eens goed voor zitten toen de zaal leeg was, en besloten om er eens flink wat tijd tegenaan te gooien. De stelling was dan ook bijzonder interessant (aldus de heren zelf). Wat schotelden zij elkaar voor? Een actief centrum voor wit, een actief loperpaar voor zwart. De Moderne Opening, zoals deze in de volksmond genoemd wordt. In de lijn van het Konings-Indisch, geeft zwart het centrum tijdelijk uit handen voor een langetermijnplan. Wit krijgt daarvoor echter een mooi centrum en tijd om zich eens goed voor te bereiden op een aanval. Kortom, dynamisch en leuk spel. En dat werd het zeker! Een fragment uit de partij:

In deze stelling kan zwart zijn toren naar f6 spelen en daarmee de witte paardvork op e6 stoppen. Bob besloot tot de pionzet …,f4!? met het idee om een kwaliteit te offeren voor initiatief. Jaap was echter voorbereid en nam de pion met zijn loper… 

Jaap had een dame kunnen winnen tegen twee paarden en een loper, maar besloot dat deze voortzetting niet helemaal wenselijk was (zie partij hieronder). Daarom nam hij genoegen met de aangeboden toren van Bob. De partij ging ondanks deze lichte voorsprong voor wit lange tijd gelijk op. Jaap maakte helaas een verkeerde inschatting met zijn paard op zet 28, en moest 3 zetten later bakzeil halen toen Bob’s f-pion promoveerde en er geen tegenkansen meer bleken.

In de analyse (tot 22:25!) bleek dat beide spelers de stelling goed hadden ingeschat en remise lang in de stelling bleek te zitten. Met het resultaat (0-1) komen beide spelers op 2 punten en gaan we de vierde ronde in met, het was al eerder gezegd, 4 koplopers!

NB Om toch een beeld te schetsen van de schermutselingen, hier de stelling die had kunnen plaatsvinden. Hieronder kun je op de zetten klikken. Zoals te zien is, kan Jaap na 15. Pe6 drie stukken voor de dame geven. De stelling die daarna ontstaat is bijzonder lastig in te schatten, maar het lijkt gelijkwaardig. Genoeg stof voor analyse, wat ons betreft!

 

10 comments

    1. Nog een leuke variant. Durfde 12. xc5 (onterecht) niet ivm Lxb2. Dan kan b.v. volgen 13.xd6 Lxa1 14. Dxa1 – xd6 14. Pgf3 en Ph6 gaat verloren.
     I.p.v. Lxb2 is dan ook Pxc5 sterker.
     De zet 12. c3 was hier ook dan ook weer sterker dan 12. xc5!
     Inderdaad 0-0 op de 19e zet was beter geweest.
     Dit is geen kritiek!!

     1. Klopt Jaap, maar net als bij het Konings-Indisch kun je hier ook beter de zwartveldige loper niet opgeven. De hoofdvariant gaat ook verder met Pxc5 en gelijkwaardige stelling.
      0-0 was inderdaad sterk. En ik zag dat ik op c3 had moeten slaan in plaats van doorschuiven. Ach ja, nemen we mee voor volgende keer!

 1. Leerzame openingstruc.
  Donderdag leuke pot gespeeld bij Pallas. Ik heb wit.
  1. e4 – e5
  2. Pf3 – d6
  3. Lc4 – Le7
  4. d4 – xd4
  5. Pxd4 – Ld7
  6. Df3 lokt Pf6 uit waarna e5 met dreiging Dxb7 met stukwinst wat ook gebeurde. Pas na 40 zetten gaf zwart sportief de pijp aan maarten.
  Df3 was prima, maar welke zet is veel sterker en effectiever?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *