Een terugblik in de geschiedenis. In de schaakgeschiedenis is er vrijwel niets interessanter dan de verhalen van de oude meesters. In deze serie blikken we terug op bijzondere momenten in de matches die ons nieuwe wereldkampioenen brachten. Het idee is om terug te gaan, van Kasparov, terug door de 20e eeuw, helemaal naar Lasker en Steinitz aan het eind van de 19e eeuw. Verwacht elke maand een partij met verhaal!

Titanenduel

De matches tussen Karpov en Kasparov zijn geroemd vanwege het hoge niveau, de interne strijd tussen twee (partij)culturen, en de generatiekloof tussen beide spelers. De eerste match (daarover in een latere aflevering meer) werd uiteindelijk afgebroken na 48 (!) partijen. De eerste speler die 6 partijen zou winnen mocht zich wereldkampioen noemen. Hoe weinig wisten we toen over de kracht van beide spelers. Jazeker, Karpov kwam 5-0 (!) voor en leek de partij te beslissen, maar Kasparov groef zich in en gaf niet op. Drie partijen won de uitdager, en na achtenveertig partijen stond het 5-3 voor Karpov, de regerend wereldkampioen. Op dit moment besloot de Fide, onder leiding van Campomanes, de tweekamp te staken met het oog op de gezondheid van de spelers. Stel je eens voor, 48 partijen lang, uren aaneen, zaten deze twee titanen tegenover elkaar en vochten zij hun lange duels uit. Wat een strijd moet dat geweest zijn.
Kasparov kreeg zijn herkansing al in het volgende jaar, 1985. Ditmaal zou de tweekamp om 24 partijen gaan. Kortom, de eerste speler met 12,5 punten mocht zich wereldkampioen noemen.

De mooiste partij

In Partij 16 nam Kasparov de leiding met wat hij zelf omschrijft als de mooiste partij van de match en ook “een belangrijk keerpunt. Na deze partij voelde ik dat ik de titel kon winnen, dat ik moest winnen. Tegelijkertijd werd het duidelijk dat Karpov het tegenovergestelde voelde.”[14]
Een bijzonder feit voorafgaand aan deze partij is het volgende. Efim Geller, een secondant van Karpov, had een verbetering in de opening gevonden met de zet 12.Le3, maar hoewel de analyse vooraf diepgaand was bekeken en achteraf bleek te kloppen, vergat Geller Karpov van deze zet op de hoogte te stellen… We kunnen ons slechts voorstellen wat de impact van dit verlies voor een zittend wereldkampioen kan betekenen. De match was echter nog niet over. Maar deze parel van een partij leidde het begin van het einde in voor Karpov. Hieronder kunnen jullie door de partij klikken.

Video van Jan Timman

Er is via Youtube een mooie video over deze match te zien. Hieronder kunnen jullie deze bekijken. Vanaf 06:00 begint de werkelijke analyse van de partij door Timman. Bijzonder instructief, en absoluut de moeite van de 20 minuten waard. Veel kijkplezier!